Om Jiujitsu als sport te beoefenen is het niet nodig om helemaal naar het Verre Oosten af te reizen. Ook in België is het mogelijk om op een actieve manier kennis te maken met Jiu-jitsu en om deze zelfverdedigingskunst te leren toepassen. In België bevinden zich een groot aantal sportacademies waar deze gelegenheid geboden wordt. Enkele van deze academies, zoals de CENS academie, die zich in de omgeving van Brussel bevindt, hebben bijgedragen aan de vorming van grote Jiujitsu talenten, die hieronder worden besproken.

Jong talent

In 2013 werd hij op 17-jarige leeftijd reeds wereldkampioen Jiujitsu. Louis Cloots kan met recht beschouwd worden als een van de grootste vechtsport-talenten van België. Naast Jiujitsu beoefent Cloots ook andere vechtsporten, waaronder judo en karate. Vorig jaar wist Cloots de Europese Kampioenschappen Jiujitsu te winnen. Deze competities vonden van 31 mei t/m 2 juni plaats in Boekarest, Roemenië. Een ander jong talent is Ryan Lodens, die goud won tijdens de Jiujitsu Wereldkampioenschappen voor junioren in 2016. Ook Lodens deed vorig jaar mee aan de Europese Kampioenschappen Jiujitsu in Roemenië en behaalde de vijfde plaats. Het lijkt erop dat zowel Lodens als Cloots een veelbelovende toekomst tegemoet gaan.

Andere Belgische top-Jiujitsu beoefenaars die deelnamen aan de Europese competities Heren van 2019 waren Florian Bayili, Salvatore Liga, Maarten Jan Bauwens en Mohamed-Yassine Khtouta.

Meerdere malen goud voor de Belgische dames

Uiteraard kent België ook enkele talentvolle dames die tot de top-Jiujitsu beoefenaars behoren. Zo won Licai Pourtois zowel in 2018 als in 2019 goud tijdens de Wereldkampioenschappen Jiujitsu. Ook Amal Amjahid won al vele malen goud: ze wist de eerste plaats te behalen tijdens de World Games van 2017 en het jaar daarop won ze goud tijdens de Wereldkampioenschappen jiujitsu in Zweden. Vorig jaar won ze goud zowel tijdens de Europese Kampioenschappen Jiujitsu als tijdens de Wereldkampioenschappen Jiujitsu. Ook van deze beide dames zullen we wellicht nog veel horen in de toekomst!