Jiujitsu is een zelfverdedigingskunst, welke valt onder de overkoepelende Engelse term ‘martial arts’. Letterlijk vertaald betekend dit krijgskunsten of vechtkunsten. Martial arts omvatten in principe een combinatie van tradities en vechttechnieken.

Naast Jiujitsu zijn er nog een heleboel andere vechtkunsten welke onder de noemer ‘krijgskunst’ vallen. Vaak wordt de term ‘martial arts’ meteen geassocieerd met Oosterse vechtsporten, echter vallen ook de meer Westerse vechtsporten onder deze term. Een aantal voorbeelden van martial arts zijn bijvoorbeeld:

  • Karate
  • Judo
  • Kungfu
  • Boksen
  • Worstelen

Wedden op wedstrijden binnen de vechtsport

Net zoals bij bijna iedere sport, kan er ook gewed worden op sportwedstrijden en evenementen binnen de ‘martial arts’ categorie. Neem bijvoorbeeld het Ultimate Fighting Championship, beter bekend als het afgekorte UFC. Dit is een mixed-martial-artsorganisatie welke zich tot de grootste van de wereld mag noemen.

Het concept van dit toernooi is om de beste vechter ter wereld bloot te leggen. Grondlegger van het UFC toernooi is de Amerikaanse Art Davie, welke oorspronkelijk directeur was van een reclamebureau. Tijdens zijn onderzoek naar MMA, kort voor ‘mixed martial arts’, kwam hij in aanraking met de vechtsport ‘Vale Tudo’. Deze Braziliaanse vechtsport wordt gezien als de voorloper van MMA. Davie werd zodoende een leerling van Rorion Gracie, grootmeester in Braziliaans Jiujitsu.

De populariteit voor MMA sport heeft absoluut een grote sprong voorwaarts gedaan door het Ultimate Fighting Championship. Door het vele spektakel en bloed dat tijdens deze wedstrijden vloeit, is het onder een groot publiek enorm populair om naar te kijken en op de wedstrijden te wedden.

Het wedden op deze wedstrijden is vooral in de Verenigde Staten al jaren gigantisch populair, maar wint wereldwijd steeds meer aan ruimte. Dit komt mede door de mogelijkheid voor mensen om online op deze sportwedstrijden te gokken. Het gokken op Unibet is bijvoorbeeld zo’n mogelijkheid. Bij Unibet maak je heel gemakkelijk een account aan, waarna je via je telefoon of laptop vanaf elke gewenste locatie in kunt zetten op deze wedstrijden.

Hoe moet je wedden op MMA wedstrijden?

Op de website zelf vindt je tevens allerhande tips en informatie over de sport zelf en hoe je het beste kunt inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op de winnaar van de wedstrijd. Dit wordt ook wel ‘match betting’ genoemd. Dit is een van de populairste manieren van wedden binnen de vechtsport. Bij ‘match betting’ beslis je dus vooraf wie jij denkt dat de vechtwedstrijd gaat winnen, en op die vechter zet je jouw geld in.

Inzetten op een gelijkspel is natuurlijk ook een van de mogelijkheden. Dit komt echter maar zelden voor. Maar wanneer je hierop wed en dit ook daadwerkelijk de uitkomst wordt, dan win je ook direct ontzettend hoge bedragen.

Ook is er de mogelijkheid te wedden op het aantal rondes dat het gevecht zal gaan hebben. Stel het gaat om een titelgevecht. Er mogen vijf rondes gevochten worden. Zet je bij deze wedstrijd in op ‘over 3,5 rounds’, dan win je de weddenschap wanneer de wedstrijd langer duurt dan halverwege de vierde ronde. Zet je in op ‘under 3,5 rounds’ betekend dit logischerwijs het tegenovergestelde.

Het inzetten op methode en ronde is ook een manier van wedden op MMA gevechten. Je zet dan je geld in op de manier van beƫindiging van de wedstrijd en in welke ronde dat dit gebeurd. Hierbij kan meestal ook de naam van de winnaar gekozen worden. Bij deze manier van wedden is het van belang de wedstrijdgeschiedenis van beide vechters te onderzoeken.